skolfoto av lisa amann


fotografen: grå ni i trean?
linette: fyran!!!!!!!!!!!!!

mother's journey yann tiersen


1 + 2 + 3:e våningen

jag skriver och suddar ut gång efter gång för jag kan bara inte, din blick skulle flacka och du skulle förlora alla ord, visst är jag den som ibland öppnar munnen utan att huvudet hinner hänga med men den här gången har jag verkligen tänkt efter och jag har insett: jag känner inte dig längre. hur mycket jag än har känt dig förut, hur nära jag än har varit dig, hur många gånger jag än har legat bredvid dig, hur många blickar vi än har delat så är den människan du en gång var borta. någonstans undrar jag väl om man verkligen kan gå från att känna en person utan och innan till att bli som främlingar, men om jag känner mig ledsen besviken förådd övergiven vet jag inte den här gången. att låtsas som om allt är som vanligt går heller inte eftersom inget vanligt existerar mellan dig och mig längre.
jag lämnar dig omedveten, berättar jag det här för dig skulle du aldrig förstå.


you're not using a designated driver to show you around


min pappa köpte en skanner igår. idag ska jag gå på bio med vanessa.


080824

jag vaknar upp med dig mot min rygg, dina andetag är tunga och jag blundar. du vaknar till och lägger armarna runt mig och jag öppnar ögonen. solen lyser in genom fönstret, genom gardinerna och bildar ett mönster på min mage och mina ben. om jag kisar lite kan jag nästan se hela världen framför mig.

i would do this again and again and again with you








jag älskar den här mannen. mer än jag trodde att man kunde älska någon.

hemma hos farmor och farfar

när man kom in i hallen sprang alltid katten in i vardagsrummet och gömde sig under soffan. han var rädd för oss. ibland kröp han fram efter en stund och hälsade på oss och han var väldigt stor, han var den största katt jag någonsin sett. 
vi brukade springa in i sovrummet och öppna garderoberna som låg längst bort mot fönstret för där inne stod de där stora gamla dockorna som vi alltid lekte med. jag har glömt bort hur de såg ut men jag har för mig att de hade konstiga luckor på ryggen, den ena var ljushårig och den andra hade mörka lockar. 
vi bråkade alltid om vem som skulle sitta på den höga silvriga pallen med röda trappsteg som stod bredvid kylskåpet i köket. farmor hade glasspinnar i frysen som hon brukade ge oss, vanilj med chokladöverdrag. alltid samma smak. alltid samma lukt.
varje söndag åkte vi dit och åt mat. farfar lagade sin speciella stek med potatis, sås, morötter och ärtor. samma mat varenda gång.
i vardagsrummet stod en stor hylla. i den hyllan stod ett fotografi på farmor som var taget när hon var mellan tre och fem år. hon hade en stor vit rosett i håret och mamma eller pappa eller farmor eller någon annan sa alltid att ida ser precis ut som farmor gjorde när hon var liten. det gjorde jag också.
min farfar hade alltid en rödrutig skjorta på sig. han var lång och smal och hade svart hår och mustach, han sa inte så mycket. det är så jag minns honom. farmor hade kort grått hår och var ganska kortväxt. varje gång vi skulle åka hem tittade farmor på oss i hallspegeln och sa att vi snart skulle växa om henne. hon hade nämligen börjat växa neråt som korumpan berättade hon. min farmor använde sig alltid av talesätt, men just det talesättet förstod jag mig aldrig på.

visst tröttnade jag på glasspinnarna. jag började till och med ogilla dem när jag blev äldre. visst slutade vi leka med de gamla slitna leksakerna och visst hårade katten bara ner våra kläder.
men nu skulle jag verkligen vilja ha den där glassen som farmor alltid gav oss när vi kom och hälsade på. jag skulle vilja titta på de där fina dockorna från åttiotalet och jag skulle vilja klappa på den där håriga katten. men farmor och farfar är döda, liksom katten, och nu bor någon annan i deras lägenhet. jag vet vem som bor där men jag vill inte veta vad som finns där inne. jag är säker på att ingenting är sig likt, men för mig kommer det alltid att se ut som det gjorde när jag var liten, innanför dörren på våning två.


jag minns när jag var liten och du bodde på första våningen

jag funderade alltid på hur det skulle vara att hoppa ut från ditt fönster, inte på riktigt utan liksom bara sträcka ut benen och ta ett jätteskutt ner i gräset och sen försvinna in i skogen.
era spetsgardiner var rosa och vita och ljuslila och era dockor stod i sina obrutna förpackningar, uppspikade på väggen och det luktade gott hemma hos er. bröd och kycklingpastej och något konstigt vitt som ni brukade äta, det luktade stridsvagnar i det undermedvetna men kryddorna tog nästan alltid över. 
(en gång gjorde hon något otillåtet och han slog henne med ett bälte, inte en smäll utan flera och hon var så liten tänkte jag men när jag plingade på dörren öppnade han alltid och log och nöp mig i kinden, alldeles för hårt men samtidigt alldeles vänligt.)
din bror hade en trehjuling fast han var tretton år. jag tyckte han var så stor och de ropade saker efter honom, cykeln den var lila. en gång gömde vi oss i en buske bredvid basketplan där man åkte skridskor på isen om vintrarna fast nu var det sommar och din bror ropade på oss men vi ville inte synas. 
din pappa var lång och smal och din mamma var kort och kraftig och hennes namn var svårt att uttala och påminde om ordet termometer, håret var lockigt vad jag kan minnas och på tv'n var det ofta allvarliga människor som pratade ett främmande språk. 
ibland lyssnade vi på fina sånger. en kvinna på skärmen sjöng och dansade i en glittrande klänning, hon hade bruna ögon och hennes hår var blekt.
vi brukade spela tv-spel och ni hade roliga handkontroller, de var små och jag tänkte alltid att de måste vara från någon plats långt borta, kanske därifrån du kom eller det stället fåglar flyger till på hösten när de behöver värme.

jag kände en lukt precis när jag kommit in i bilen och jag sa: det luktar precis som det gjorde hemma hos min utländska kompis när jag var liten. doften var varm och trygg och det var dig jag menade.

i mitt huvud

varför har jag blivit som jag är idag sover insekter hur lång är sveriges omkrets beräknad i centimeter hur tänker andra människor mosas man mot marken om man hoppar från sextiofemte våningen hur många tänder har en blåval skulle man hinna lära sig alla världens språk om man började när man var fem år kommer jorden gå under kan en krokodil bli kär hur många träd finns det i hela världen kan ekorrar simma hur många steg har jag tagit när jag dör och var är jag, egentligen?


your house is always home

en dag för rätt längesen tog jag och jonas en cykeltur. vi åkte till willys.


ett och två

pojken hade cykelhjälm

jag levde farligt utan hjälm

bajsnödig?

vi (jonas) skulle köpa läsk (såklart)

we know you like it

BLINGTEETH!

blingteeth

..............blingteeth

bajsnödig?

fin kille + fint väder på hemvägen

någon (har ingen aning om vem) bet mig i örat

runt klockan elva lagade vi godaste maten: ugnsbakad potatis, rödlök morötter och paprika. mannen åt kött och jag åt låtsaskött. godaste jag gjort någonsin.

vill du ha en glass? ja tack jag ska bara kissa på mig först

imorgon runt klockan elva på förmiddagen sätter sig jag och littlun på en buss som efter sex timmars resa ska släppa av oss i göteborg.
sen ska vi bo på hotell hela helgen med jasmine och efter det väntar ännu fler äventyr. vi peppar så det stinker, smäller, dånar och ryker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


okej jag hatar dig inte inte ens lite du är rätt fin egentligen




RSS 2.0